11 Tips Untuk Kuruskan Badan Dengan Berkesan dan Mudah

11 Tips Untuk Kuruskan Badan Dengan Berkesan dan Mudah

Kuruskan Badan Vs Turunkan Berat Badan

Ada beza ke kuruskan badan dengan turunkan berat badan? Ya! Semestinya berbeza. Kebiasaannya, tips-tips dan petua-petua yang dikongsikan hanya menjurus kepada bagaimana untuk turunkan berat badan sahaja. Kita terlalu bertumpu untuk menurunkan berat badan tanpa kita mengetahui samada tubuh badan kita perlu diturunkan berat badan ataupon tidak. Sekiranya ingin mengupas mengenai mengapa perlu turunkan berat badan, Admin pasti ruangan ini akan berjela panjangnya. Insha-Allah Admin akan kupas dengan lebih details pada entri yang akan datang mengenai keperluan untuk menurunkan berat badan. produk kurus ubat kurus losyen kurus 

.

Kurus Badan Vs Turun Berat Badan produk kurus ubat kurus losyen kurus 

Apa yang Admin ingin sampaikan adalah sebenarnya kita bukanlah hendak menurunkan berat badan. Kita sebenarnya hanya mahukan bentuk badan yang cantik dan ideal. Kurus sangat pon tidak cantik juga. Masalah yang utama adalah bagaimana ‘pemegang rekod berat badan berlebihan’ ingin menurunkan berat badan. Bila kita sebut berat badan berlebihan, pastinya fizikal dalam bahasa kurang enaknya adalah gemuk. Apabila kita gemuk, pastinya kita ingin menguruskan semula badan kita terutamanya kaum hawa. 

.

Banyak tips untuk kuruskan badan secara semulajadi yang kita baca, namun semuanya kita abaikan. Jarang kita lihat tips-tips untuk kuruskan anggota tubuh seperti peha, lengan dan pipi. Tentu anda terfikir, kenapa spesifik kepada peha, lengan dan pipi? Ya! sekiranya anda ingin kelihatan kurus dan cantik, bukan bahagian perut sahaja yang perlu dikuruskan. Bahagian tubuh seperti peha, lengan dan pipi juga adalah merupakan bahagian penting yang perlu dikuruskan juga untuk memiliki susuk tubuh ideal. Bukan mudah rupanya untuk kekal cantik dan langsing? Hehehe… 

.

Untuk pengetahuan anda, anggota tubuh inilah yang menjadi kegusaran pada wanita. Sekarang, cuba pegang lengan anda. Besar tak? Sekarang, pandang bawah. Lihat peha anda pula, rasa besar tak? Jika sudah, belek cermin pula, ada nampak dagu berlapis (double chin) atau tidak? Kebiasaannya, bila dagu berlapis, pipi mesti tembam juga. Ouchhh! Jangan stress dulu! Hehe… produk kurus ubat kurus losyen kurus 

So. Hence. Since. While. Then. Initially. Firstly. Furthermore. Therefore. So. While. In addition. Actually. Hence. Since. Then. Finally. As conclusion. So. While. Furthermore. Therefore. Hence. Since. Then. So. While. Finally. So. 

.

Lokasi ‘Favourite’ Lemak

Rata-rata sekiranya kaum lelaki, lemaknya lebih terarah untuk berkumpul di bahagian perut. Sebaliknya, lemak perempuan akan terkumpul di bahagian paha dan lengan. Namun kajian juga menunjukkan sebenarnya tiada bahagian spesifik untuk lemak-lemak yang tidak diingini ini berkumpul. Setiap orang pastinya berbeza. Lemak-lemak ini akan ‘attack’ di bahagian yang disukainya. Sekiranya lemak berminat untuk berkumpul di bahagian perut anda dan kemudiannya barulah ‘menyerangkan’ bahagian peha dan lengan. Maka, ketahuilah bahawa sekiranya anda ingin kembali kurus, bahagian paling terakhir yang akan kurus adalah kawasan pertama yang lemak suka untuk berkumpul (dalam kes ini adalah perut). Ya! Semakin stress? Hehe… produk kurus ubat kurus losyen kurus 

So. Hence. Since. While. Then. Initially. Firstly. Furthermore. Therefore. So. While. In addition. Actually. Hence. Since. Then. Finally. As conclusion. So. While. Furthermore. Therefore. Hence. Since. Then. So. While. Finally. So. 

.

11 Tips Untuk Kuruskan Badan dengan Cepat, Mudah dan Berkesan

Kembali kepada motif sebenar, Admin ingin kongsikan 11 tips untuk kuruskan badan dengan cepat, mudah dan berkesan tanpa memudaratkan. Dan Tips No. 11 adalah tips yang paling wowww. Tapi untuk lakukan Tips No. 11, Admin sarankan anda baca dan amalkan dulu tips-tips sebelumnya dulu untuk menghasilkan kesan yang lebih wow woww dan wowww. Entri kali ini Admin tidak akan memberikan tips yang spesifik untuk setiap anggota tersebut. Ia lebih kepada kombinasi atau gabungan cara untuk kurus secara keseluruhannya. Seterusnya marilah kita sama-sama ikuti tips-tips yang Admin janjikan itu. produk kurus ubat kurus losyen kurus 

.

     1. ‘Mind-set’

Ya. Setkan dalam minda anda dahulu. Selepas anda buat keputusan untuk kurus, lakukanlah ia dengan bersungguh-sungguh. Kalau hari ini kata nak kurus, hari ini juga mula lakukannya. Bukannya esok, lusa atau minggu depan. Biasanya, selepas bulan Ramadan, “Ahh, mana boleh tak makan lauk raya. Lepas raya lah aku diet”. Nampaknya, jika anda salah seorang yang berfikiran sebegini, tidak akan kurus sampai bila-bila. Lebih baik, letak matlamat untuk kekal sihat. produk kurus ubat kurus losyen kurus 

     2. Ilmu Kalori

Pelajarilah mengenai ilmu kalori. Tahukah anda, kalori lebih banyak terbakar semasa anda tidur? Sebenarnya, nak kurus mudah sahaja. Ambil kalori yang diperlukan sahaja untuk setiap hari. Jika anda perlukan 1300 kcal sehari, jangan makan 2500 kcal untuk hari itu.

Kalau kurang daripada 1000 kcal, anda akan jadi lapar dan tidak bertenaga. Cuba ambil dalam julat 1000 – 1300 kcal. Ini sekadar contoh, setiap orang lain keperluan kalorinya. Anda cuba Google untuk maklumat lanjut. Part ni Admin memang tak boleh nak tolong sangat. Anda memang perlu tahu asas pengiraan kalori dan info-info. Ini penting. Percayalah Admin.

     3. Kuantiti yang Perlu Dimakan

Semestinya pemakanan adalah antara part yang penting. Jika berzumba-zombi macam mana rancak sekalipon tetapi pemakanan tidak dijaga dengan betul, jawabnya sia-sia sahajalah usaha. Admin sarankan makanlah dengan kuantiti yang kecil atau sedikit. Maknanya, makan sikit-sikit tetapi banyak kali. Bukannya makan sekali hadap sebesen. Simpan biskut dalam ‘handbag’ jika perlu. Pastikan ia mempunyai kandungan fiber yang tinggi. Ini amat membantu. produk kurus ubat kurus losyen kurus 

     4. Elakkan Makan Di Waktu Malam

Ini dah jadi kebiasaan kaum Melayu kita makan di waktu malam atau lebih teruk lagi lewat malam. Pernah tengok bila waktu kebanyakan keluarga Cina makan malam? Biasanya, kalau selalu ke pusat membeli belah, mereka akan penuhi tempat makan seawal jam 6.30 petang. Sebenarnya, ini ialah waktu yang cukup ideal. Seeloknya, makan sebelum/selepas Maghrib. Ini kerana badan kita memerlukan 4 jam untuk menghadamkan makanan. Bayangkan makan pukul 10 malam, anda kena berjaga sehingga pukul 2 pagi. Kalau terus tidur pukul 12 malam, alamatnya jadi lemak. Boleh ke makan selepas Maghrib? Jawapannya boleh! Dengan syarat anda berpuasa pada siang harinya. Amacam? Hehe…

     5. Elakkan Makanan dan Minuman Bergula

Pernah dengar pepatah Mat Salleh, “Sugar is much more evil than drug”. Jangan salah faham pulak ye. Of course dadah memang amat bahaya dan haram di sisi undang-undang. Berbalik semula, ini bukan untuk orang tua yang ada kencing manis atau ‘diabetes‘ sahaja. Ia penting untuk semua peringkat umur. Jauhkanlah minuman berkarbonat seperti Coke, Pepsi, F&N dan lain-lain. Minum air masak itu lebih baik. Air masak tak sedap? Cubalah minum air bergula, nescaya tidak akan kurus sampai bila-bila. Tabiat ini semestinya dibuang.

Saya bagi tips untuk anda bersahabat baik dengan air masak. Anda beli satu tumbler air yang harganya agak mahal supaya anda lebih menghargainya (contoh jenama tupperware). Kemudian anda pastikan tumbler itu sentiasa berisi penuh setiap pagi. Dan anda wajib bawa tumbler itu ke mana-mana sahaja anda pergi. Tapi janganlah sekadar bawa sahaja. Kenelah minum sampai habis. Minimum sehari 2liter air masak adalah terbaik. Amalkan selama 40hari insha-Allah anda akan bersahabat baik dengan tumbler air masak tersebut dan sukar untuk dipisahkan. Masa itu baru anda tahu betapa enaknya air masak. Hehe…

     6. Makanan Rendah Lemak

Seterusnya, Tukarlah rutin makan kita kepada makanan yang rendah lemak. Kalau pergi Giant atau Tesco, pernah tengok apa kandungan makanan tersebut pada bungkusan? Kalau anda seorang yang teliti, anda akan menyedari berapa banyak kalori atau lemak. Berbalik pada ilmu, pelajari tentang pengambilan kalori. Sama juga dengan pengambilan lemak. Tentu selepas ini anda akan lebih berjaga-jaga. Biasa makan nasi penuh atau nasi separuh? Gulpppp…

     7. Buah-buahan

Rakyat Malaysia sungguh bertuah kerana Malaysia berada di iklim Khatulistiwa. Terlalu banyak buah-buahan yang berkhasiat. Buah-buah tropikal ini sangat mahal di negara asing. Hargai khazanah negara kita. Cara kuruskan badan yang efektif ialah dengan makan buah-buahan tempatan. Bukan epal atau blueberry sahaja, buah-buahan seperti pisang terlalu banyak khasiat. Selain nutrien, buah-buahan membekalkan vitamin dan anti-oksidan untuk badan kita agar kekal sihat. Makan durian banyak-banyak boleh tak? Ha… Korang jawab sendiri. Admin tak nak jawab yang ni… hahaha….

     8. Air Masak

Seperti yang Admin terangkan pada Tips No. 5 tadi, air masak memang terbaik. Malu nak bawa botol air besar ke pejabat? Takut orang ejek? Kalau malu, sampai bila tidak akan kurus. Ini kerana badan memerlukan banyak air. Air ialah sumber semulajadi yang penting untuk kurus. Setidak-tidaknya, minum 8 gelas air sehari atau sekurang-kurangnya 2 liter sehari. 

Toksin dalam badan menyebabkan lemak sukar dibuang. Jadi untuk membuang toksin keluar melalui air kencing, minum sahaja air masak. Mudah dan murah cara kuruskan badan dengan minum air bukan? Jadi kenapa cari yang mahal dahulu sedangkan ada yang murah.

     9. Banyakkan berjalan atau ber’jogging’

Anda bukan kaki gym? Tidak pergi gym pun tidak mengapa. Yang penting kena selalu bergerak. Kalau selalu berjogging, bagus juga. Sesekali, kalau asyik naik lif sahaja, apa salahnya naik tangga? Lebih menyihatkan badan, peluh pun keluar. Sebaik-baiknya, buat senaman 30-40 minit. Ia dapat membantu memperbaiki peredaran darah, buang lemak dan menaikkan stamina. Kalau sebelum ini asyik tercungap-cungap, mulakan dengan senaman ringan. Nescaya, badan akan jadi lebih ringan. Bersenam ini bukannya untuk kurus malah tujuan sebenarnya adalah untuk sihat. Itu lebih utama kan?

Pada hujung minggu, bawalah satu keluarga bersama-sama berjogging di taman rekreasi terdekat. Hubungan keluargaan lebih akrab, peluh pun keluar! Insha-Allah lebih mudah nak kurus dan cantik tu nanti. Hehe…

     10. Komitmen Penuh

Wajib berikan 100% komitmen jika anda benar-benar bersungguh-sungguh ingin kurus. Ingat lagi tips yang pertama, iaitu set minda? Tidak guna selepas set minda untuk kurus, anda abaikan sahaja kerana rasa malas. Pokoknya, kena konsisten atau ‘istiqamah‘ dalam melakukan sesuatu untuk kebaikan diri sendiri. Tidak guna kalau ‘exercise‘ seminggu, selepas itu kembali malas dan duduk-duduk sahaja selama sebulan. Tidak guna kalau diet seminggu, selepas itu melantak coklat sampai 3-4 bar. Tepuk dada, tanya nafsu. Benarkah anda sudah bersedia untuk menyahut cabaran ini? Anda yakin? Rasa macam tidak cukup? Dah boleh mula? Owh… Nak tahu Tip ke 11 ya? Hehe…

     11. Booster (Option)

Tips terakhir ini semamangnya panjang dan lebar. Perlukah booster kurus ni? Bagi Admin, booster kurus ini adalah sebagai option tambahan untuk membantu mempercepat serta memudahkan lagi proses untuk kuruskan badan. TETAPI anda perlu faham dahulu kandungan bahan di dalam produk booster kurus tersebut. Admin tidak sarankan sama sekali anda mengambil ubat kurus yang mengandungi bahan kimia yang mungkin berbahaya kepada kesihatan. Anda mungkin akan dapat result yang cepat tetapi kesihatan anda tergugat. 

Sebenarnya terdapat banyak produk kurus yang berasaskan bahan botani dan semulajadi. Ianya lebih selamat tanpa bahan kimia berbahaya yang boleh menjadi punca penyebab kepada sakit kanser. Produk berasaskan bahan semula jadi ini rata-rata juga mempunyai pelbagai testimoni menarik yang amat membantu untuk mereka-meraka yang hendak kurus dengan cepat dan berkesan ini. Terdapat dua kategori produk iaitu produk luaran dan produk dalaman (makan). Anda bersedia ingin tahu? Jika anda yang benar-benar ingin tahu lebih lanjut, sila tekan link di bawah. Admin ingin kongsikan rahsia produk kurus yang mungkin ada di kalangan anda yang tidak tahu.

Tekan link ini:

Rahsia Produk Kurus yang Anda Wajib Tahu

So. Hence. Since. While. Then. Initially. Firstly. Furthermore. Therefore. So. While. In addition. Actually. Hence. Since. Then. Finally. As conclusion. So. While. Furthermore. Therefore. Hence. Since. Then. So. While. Finally. So. 

.

Kembali ke Laman Utama

.

So. Hence. Since. While. Then. Initially. Firstly. Furthermore. Therefore. So. While. In addition. Actually. Hence. Since. Then. Finally. As conclusion. So. While. Furthermore. Therefore. Hence. Since. Then. So. While. Finally. So. 

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.