Pomegranate – Kelebihan EFFENZEE

Pomegranate – Kelebihan EFFENZEE

POMEGRANATE

Pomegranate atau di Malaysia dikenali dengan panggilan buah delima merupakan salah satu buah yang sangat terkenal dengan kandungan nutrisinya di seluruh dunia. Buah tersebut berasal dari India Utara, Pakistan, Iran dan Afghanistan. Selain itu, buah ini juga boleh didapati di Malaysia, Asia Selatan, California, Afrika dan lain-lain. Buah delima atau Pomegranate ini merupakan salah satu buah yang disebutkan di Al-Qur`an dan buah-buahan syurga ini mempunyai khasiat yang amat menakjubkan. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

Buah ini berwarna oren kekuningan, merah ataupun ungu. Isinya pula berwarna merah jambu dan mempunyai biji yang kecil. Rasanya manis berjus.

Buah delima juga popular dalam bidang perubatan dan kecantikan kerana ia mempunyai khasiat yang sangat baik untuk badan. Perkara ini telah diamalkan sejak beribu tahun yang lalu. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

Hence. So. Since. Then. While. In addition. Furthermore. Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. Drinxtox

7 Fakta Nutrisi Pomegranate a.k.a Buah Delima

Berikut adalah beberapa senarai nutrisi yang terdapat dalam pomegranate atau buah delima:

 • Buah delima sangat baik kepada kesihatan kerana ia mempunyai kandungan anti oksida yang lebih tinggi daripada beri asai (acai berry) ataupun teh hijau. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox
 • Buah delima mempunyai kadar Vitamin Cyang tinggi, dalam 100ml mengadungi 16 peratus kadar keperluan harian seseorang.
 • Selain itu, buah delima juga mempunyai kadar Vitamin Kyang tinggi, dimana boleh membantu kesihatan tulang. Tambahan lagi, buah delima mengandungi Vitamin B yang mana boleh membantu badan memproses protein, karbohidrat dan lemak.
 • Buah delima mengandungi manganese untuk membantu perbentukan struktur tulang semasa proses metabolik dan potasium yang boleh mengkalkan fungsi selular dan mengawal kadar bendalir dalam badan.
 • Buah ini juga mengandungi kadar fosforus, magnesium, kalsium, zink dan zat besi yang tinggi. Manakala, kandungan lemak dan kolestrol dalam buah ini sangat sedikit. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox
 • Buah ini hanya mempunyai 130-150 kalori, yang mana 105 kalori tersebut daripada biji (kita kebiasaannya tak makan biji tersebut).
 • Biji tersebut mempunyai kadar kalori sedemikian kerana mengadungi minyak tidak tepu, gula dan karbohidrat. Pada masa yang sama, biji tersebut mengandungi serat dan protein.

Hence. So. Since. Then. While. In addition. Furthermore. Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. Drinxtox

4 Kebaikan dan Khasiat Pomegranate atau Buah Delima

Buah delima sudah digunakan dalam bidang perubatan di Timur Tengah sejak dahulu lagi. Pada masa itu, ia digunakan sebagai tonik untuk menyembuhkan penyakit ringan seperti ulser dan cirit-birit. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

Jus buah delima mengandungi anti oksida seperti anthocyanin dan asid ellagikgallic acids, dan flavanoids seperti quercetin yang mana boleh melindungi anda daripada kencing manis (diabetes), sakit jantung, osteoarthritis dan beberapa jenis kanser yang lain.

 1. Khasiat Dari Sudut Kecantikan

Pengembalian Sel.

Pomegranate atau Buah delima boleh melindungi epidermis dan dermis kulit dengan membantu pengembalian sel kulit, menolong perbentukan semula tisu-tisu badan, penyembuhkan luka-luka dan memperbanyakkan peredaran darah ke kulit.

Minyak dalam biji buah delima juga memainkan peranan dalam menguatkan dan membantu lapisan epidermis kulit. Ha ini kerana bijinya juga mengandungi kadar nutrisi yang tinggi. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

Melindungi Daripada Cahaya Matahari.

Buah delima dapat melindungi kulit daripada sun burn dan merawat sebarang masalah kulit disebabkan terlalu kerap terdedah dengan cahaya matahari. Tambahan lagi, ia boleh melindungi kulit daripada radikal bebas matahari, yang boleb menyebabkan kanser. Minyak dalam buah delima mempunyai anti oksida yang boleh membantut perbentukan tumor dan barah kulit.

Lambatkan Proses Penuaan.

Pemakanan buah delima boleh mengelakkan anda daripada hyper pigmentation, bintik-bintik penuaan, bintik-bintik hitam, garis muka dan wrinkles yang biasanya disebabkan oleh pendedahan yang terlalu banyak kepada cahaya matahari. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

Mengekalkan Awet Muda.

Buah delima mempunyai kandungan yang boleb melembutkan kulit dan wajah. Pada masa yang sama menghasilkan elastin dan kolagen tambahan yang boleh mengembalikan keanjalan kulit.

Memulihkan Kulit Yang Kering.

Buah delima ada kalanya dimuatkan dalam produk-produk kecantikan kerana ia mempunyai struktur molekul yang boleh masuk ke dalam lapisam kulit dan memberikan kelembapan tambahan.

Buah delima mengandungi punicic acid, satu bentuk omega 3 yang mengekalkan tahap kelembapan pada kulit.

Merawat Muka Berminyak dan Berjerawat.

Buah delima sangat berguna kepada kulit yang berminyak dan berjerawat juga. Sapukan perahan buah delima pada permukaan kulit yang terjejas boleh mengurangkan perbentukan serum dan mengawal perbentukan jerawat. Tambahan lagi, buah ini juga boleh mengurangkan kesan parut disebabkan jerawat. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

Buah Delima Sebagai Face Mask.

Campurkan 1 sudu teh powdered green papayagrape seed oil, dan grape seed extract dengan 2 sudu teh perahan delima. Kemudian sapukan pada muka. Biarkannya selama sejam dan bilas dengan air yang bersih.

Merawat Keguguran Rambut.

Minum jus delima secara berkala boleh menguatkan akar rambut. Hal ini boleh mengelakkan masalah keguguran rambut, lantas memberikan anda rambut yang sihat.

 1. Khasiat Dari Sudut Kesihatan

Menghilangkan Radikal Bebas.

Delima mengandungi kadar anti oksida yang tinggi seperti hydrolysable tannis dan polyphenols yang mana boleh mengurangkan kesan radikal bebas dalam badan. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

Melindungi Kesihatan Jantung.

Delima membantu membuang plak pada saluran darah dan membuatkan arteri lebih fleksibel. Dengan ini, dapay mengurangkan masalah saluran darah. Pada masa mengurangkan risiko artherosclerosis, iaitu punca utama masalah jantung.

Dengan pengambilan jus buah delima boleh mengurangkan tahap kolestrol buruk (LDL) dan meningkatkan kolestrol baik (HDL), yang mana boleb meningkatkan tahap kesihatan jantung dan mengurangkan risiko masalah kardiovaskular (jantung).

Melawan Kanser.

Buah delima mengandungi anti oksida yang mana sangat efektif dalam melawan beberapa jenis kanser, termasuklah kanser payu dara, prostat dan kulit. Selain itu, anti oksida juga memainkan peranan untuk melawan sesetengah penyakit yang lain.

Bahan anti oksida akan menyebabkan perbentukan sel darah merah untuk menyahtoksinkan badan dan membentuk sistem daya tahan badan lebih baik. 

Pomegranate atau Delima juga dipercayai boleh memberikan apoptosis, satu proses di mana sel itu akan memusnahkan diri sendiri. Pengambilan segelas jus delima setiap hari boleh membantut perbentukan sel kanser dalam kanser prostat. Tambahan lagi, ia juga boleh menghalang aromatase, satu enzim yang memainkan peranan yang penting dalam perbentukan kanser payu dara.

Membantu Sistem Penghadaman.

Delima membantu sistem badan mengeluarkan enzim dengan sifat anti-bakteria yang boleb membantu sistem penghadaman dan melawan pelbagai penyakit makanan yang dimakan. Buah delima juga boleh merawat sembelit.

Cara pengambilannya adalah dengan mencampur 1 sudu teh madu dan 1 sudu teh perahan/jus buah delima ke dalam satu gelas.

Meningkatkan Selera Makan.

Buah delima sangat sesuai untuk kanak-kanak yang tidak mempunyai selera makan. Ibu bapa digalakkan memberikan mereka minum segelas jus delima. Ini boleh membantu mereka untuk lebih berselera untuk makan.

Menyembuhkan Anemia.

Anemia merupakan satu masalah kesihatan disebabkan oleh kekurangan sel darah merah dalam badan. Buah delima mempunyai kadar zat besi yang tinggi. Ini boleh meningkatkan kandungan hemoglobin dalam darah, dan lantas menyembuhkan penyakit anemia.

Mengurangkan Inflamasi.

Delima mengandungi Vitamin C yang mana merupakan satu bahan anti-inflamasi. Ini boleh membantu anda mengawal dan mengurangkan penyakit asma, sakit tekat, batuk dan bersin.

Membantu Peredaran Darah.

Buah delima juga sering digunakan untuk melegakan masalah darah tersumbat dalam saluran darah. Perkara ini boleh disebabkan oleh sesorang itu tidak mengamalkan pemakanan yang baik dan mungkin juga kerana merokok.

Membantu Mengurangkan Berat Badan.

Kajian menunjukkan bahawa buah delima mempunyai khasiat semulajadi yang boleh mencuci badan dari dalam, detox dan membantu pembakaran lemak yang tidak digunakan. Oleh itu, buah delima sangat sesuai dijadikan satu makanan amalan setiap hari bagi sesiapa yang ingin mengurangkan berat badan. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

Mengawal Kadar Gula Dalam Darah.

Walaupun buah delima mengandungi fruktos, ia tidak meningkatkan kadar gula dalam darah sepertimana buah-buah yang lain. Kajian menunjukkan bahawa tiada peningkatan gula dalam darah bagi pesakit kencing manis yang mengamalkan pemakanan/peminuman buah delima setiap hari selama 2 minggu.

Mengawal Tekanan Darah.

Buah delima juga boleh mengurangkan tekanan darah tinggi. Jus buah tersebut boleh mengurangkan inflamasi pada saluran darah bagi pesakit masalah jantung. Ia merupakan aspirin semula jadi, yang mana boleh mengelakkan perbentukan gumpalan darah.

Menghalang Pembentukan Plak.

Anda mungkin tidak percaya, namun jus buah delima boleh digunakan sebagai pembersih mulut, seperti mana yang dijual komersial di luar sana. Beberapa kandungan dalam buah tersebut mempunyai sifat anti plak yang tinggi.

Kajian menunjukkan bahawa buah delima boleh mengurangkan plak pada mulut (disebabkan oleh perbentukan organisma) sebanyak 84%.

 1. Khasiat Tambahan Kepada Lelaki

Mengurangkan Risiko Mati Pucuk.

Pemakanan dan peminuman buah delima secara berkala boleh mengurangkan risiko kanser prostat, mati pucuk ataupun atherosclerosis. Kandungan anti oksidanya yang tinggi boleh mengelakkan anda daripada risiko penyakit-penyakit tersebut.

Merawat Kanser Prostat.

Kajian menunjukkan bahawa dengan pengambilan buah delima boleh mengurangkan dan dalam beberapa kes boleh menyembuhkan pesakit kanser prostat. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

 1. Khasiat Tambahan Kepada Perempuan

Memberikan Kesihatan Ketika Mengandung.

Pomegranate atau Buah delima mengandungi niacin, asid folik, potassium, kalsium, vitamin c, zat besi dan serat yang tinggi. Kandungan ini boleh mengekalkan tahap kesihatan wanita yang sedang mengandung dan perkembangan bayi.

Sifat buah delima yang anti inflamasi mengekalkan peredaran darah, sangat baik untuk perkembangan fetus bayi. Selain itu, buah delima mempunyai potassiun yang mana boleh mengelakkan kekejangan semasa mengandung. Pengambilan buah delima secara berkala oleh ibu yang mengansung boleh mengurangkan risiko kelahiran tak cukup bulan. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

Pengambilan jus delima semasa mengandung boleh mengurangkan kekejangan dan masalah tidur yang biasanya dialami oleh wanita yang berbadan dua. Delima juga boleh meningkatkan kadar peredaran darah ke janin, yang mana boleh mengurangkan risiko kerosakan otak.

Mengurangkan Risiko Kanser Payu Dara.

Kajian menunjukkan bahawa kandungan ellagitannins dalam buah delima boleh mengelakkan perkembangan sel kanser payu dara.

Hence. So. Since. Then. While. In addition. Furthermore. Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. Drinxtox

3 Kajian Kes Ke Atas Khasiat Pomegranate

Sekiranya anda tertanya-tanya, betul ke buah ini mempunyai banyak khasiat? Percayalah bahawa sudah melakukan kajian terhadap buah ini, bahkan sejak zaman dahulu lagi. Berikut adalah salah satu daripadanya.

 1. Kanser Prostat

Satu kajian pada 2006 telah menemui bahawa meminum 227ml jus buah delima setiap hari boleh melambatkan perkembangan kanser prostat lelaki. Namun, walaupun kajian tersebut dilakukan dengan penuh teliti, terdapat beberapa pihak yang tidak bersetuju dan meminta beberapa kajian tambahan untuk menyokong penemuan ini. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

 1. Arteri yang sempit (Carotid Artery Stenosis)

Satu kajian telah dilakukan pada 2004 tentang pesakit Carotid artery stenosis, mendapati bahawa pengambilan 50ml jus delima setiap hari selama 3 tahun boleh mengurangkan kesan buruk kolestrol kepada arteri sebanyak 50%, dan boleh menghalang perbentukan kolestrol dalam badan.

 1. Masalah Jantung

Satu kajian telah dibuat pada 2005 ke atas 45 pesakit yang mempunyai masalah jantung. Mereka diberi minum 238ml jus delima selama 3 bulan dan hasilnya sangat memberansangkan. Peredaran darah mereka semakin baik dan risiko sakit jantung semakin berkurang.

Hence. So. Since. Then. While. In addition. Furthermore. Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. Drinxtox

8 Kajian Lanjut Terhadap Khasiat Pomegranate

Menurut kajian baru-baru ini yang dijalankan oleh pasukan penyelidik di University of Edinburgh bahawa buah delima mempunyai keupayaan untuk mengurangkan lemak yang disimpan di sekitar perut.

 • Pomegranate atau Delima membantu untuk menghilangkan obesiti lemak, dan mengurangkan kebarangkalian pertumbuhan sel-sel adipos di perut mereka, dan membantu mengurangkan asid lemak dalam darah, yang dikenali sebagai yang “Neva”, dan merendahkan tekanan darah, yang menghalang strok, serangan jantung, strokdan penyakit buah pinggang. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox
 • Para penyelidik menunjukkan terdapat faedah lain rawatan delima demam tinggi, sakit kepala, penglihatan, di mana jus delima digunakan pada kadar dua cawan sehari, dan yang mengendalikan masalah hidungdanmengaktifkan saraf dan kes keletihan dan menahan kesakitan.

1.  Delima Mengurangkan Berat Badan 

 • Delima hebat dalam melawan lemak, sebagaimana ia menolong dalam proses pembawaan makanan kepada salur pencernaan,
 • Ini akan memberikan badan anda mengurangkan peluang untuk mengumpul lemak dan membuatkan metabolisma badan meningkat.
 • Sesiapa yang menggunakan delima akan sedar bahawa mereka akan berasa lebih ringan, bahan yang terkandung dalam delima itu berkesan dengan membersihkan sistemdan mengurangkan kembung yang tersimpan.

2.  Delima Mengurangkan Risiko Penyakit Kencing Manis 

 • Jus pomegranate atau Buah Delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. 
 • Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima selama 3 bulan dapat merendahkan kebarangkalian atherosclerosis (pengerasan salur arteries).
 • “Dalam Jus Delima, gula bercantum kepada antioksida yang unik, dimana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis.”

3.  Delima Melindungi Otak Bayi dan Ibu Mengandung

 • Meminum Jus Buah Delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran.
 • Jus Delima juga mengandungi ‘potassium’ dimana ia dapat mengelakkan kekejangan kakiyang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung apda waktu malam. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox
 • Jus Delima dapat membantu untuk mendapatkan bayi yang sihat dan kulit yang cantik.Doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asi folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi.

4.  Delima Melawan Kanser Payudara

 • Kajian Penyelidik mendapati Jus Buah Delima atau pomegranate dan minyak bijiannya dapat memusnahkan dan mengurangkan sel kanser payudarakanser kulit dan kanser prostate serta mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada.

5.  Delima Melawan Penyakit Jantung

 • Jus Buah Delima membantu melancarkan peredaran darah dalam badan. Antioksidan membantu membaiki kawasan sel yang rosak. Delima mengadungi ‘flavanoids’ dan ‘polyphenols’ yang tinggi, antioksdian yang mampu melawan penyakit jantungdan kanser.

6.  Delima Mengurangkan Batuk dan Asthma

 • Kandungan asid askorbik (vitamin C) yang tinggi pada buah ini merupakan ejen anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada pengidap asthma dan lelah. 

7.  Delima Membantu Menstabilkan Paras Kolestrol

 • Jus Delima akan membantu meningkatkan tahap kolestrol yang baik disamping menurunkan kolestrol yang buruk. Tahap kolestrol buruk yang tinggi boleh membawa risiko penyakit berbahaya. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

8.  Delima Membantu Merendahkan Tekanan Darah

 • Jus Buah Delimamempunyai kandungan ‘phytochemical’ yang mendorong penerima serotonin dan estrogen, membaiki simptom tekanan dan tulang.
 • Kandungan antioksidan pada delima juga mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada pencegahan serangan jantung dan strok. 
  Hence. So. Since. Then. While. In addition. Furthermore. Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. Drinxtox

4 Peringatan Tentang Pengamalan Pomegranate

Sebelum anda mengamalkan pemakanan pomegranate atau buah delima, anda perlu mempertimbangkan beberapa perkara kerana buah ini boleh memberikan kesan yang negatif sekiranya anda tidak mengikut senarai di bawah:

 1. Jus delima tidak digalakkandiambil oleh orang yang sedang mengalami selesema, batuk, cirit birit ataupun penyakit yang berkaitan.
 2. Jus delima mempunyai anti oksida yang boleh merendahkan tekanan darah. Oleh itu, sekiranya anda sedang mengambil ubat tekanan darahdari doktor anda, anda tidak digalakkan untuk meminum jus delima ini. Hal ini kerana berbuat demikian boleh menyebabkan anda mendapat tekanan darah yang sangat rendah (hypotension).
 3. Orang yang mempunyai alahanpada sesetengah tumbuhan dan asma ada kemungkinan mempunyai alahan pada buah ini. Alahan yang biasa adalah muntah, mata berasa gatal dan kesukaran bernafas.
 4. Buah delima boleh mengganggu kesan beberapa ubat, terutamanya ubat kolestrol.

Hence. So. Since. Then. While. In addition. Furthermore. Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. Drinxtox

Kesimpulan

Untuk mendapatkan semua khasiat dan kebaikan daripada buah Pomegranate ini, anda digalakkan untuk meminum satu gelas jus buah delima setiap hari. Buah ini agak murah dan tidaklah terlalu mahal, kerana ia senang untuk ditanam dan sesuai dengan iklim di Malaysia. Produk Kurus Effenzee Myracle Drinxtox

Sekiranya anda ingin mendapatkan kesihatan yang baik berpanjang, silalah masukkan buah delima dalam menu pemakanan harian anda.

Hence. So. Since. Then. While. In addition. Furthermore. Finally. As conclusion. So. Hence. While. Therefore. Finally. Furthermore. So. Drinxtox

Disebabkan itu, bahan berkualiti dan amat bermanfaat ini telah digunakan sebagai bahan utama dalam penghasilan detox EFFENZEE Myracle Drinxtox atau juga dikenali sebagai Effenzee Detox. Selain keberkesanan yang boleh diperolehi dalam tempoh yang singkat, detox Effenzee Drinxtox juga memiliki rasa yang enak dan menarik serta semestinya selamat digunakan. Semestinya detox  Effenzee Drinxtox HALAL dan merupakan Produk Muslim. Detox Effenzee Drinxtox ini juga didatangkan bersama bungkusan yang sangat ekslusif dan menarik.

Rasa sekali pasti termimpi-mimpi!

Kami juga telah menerima pelbagai testimoni menarik daripada agen-agen serta pelanggan-pelanggan kami yang telah menggunakan detox Effenzee Myracle Drinxtox ini.

Sila lihat TESTIMONI di sini

Untuk maklumat lanjut, boleh direct Whatsapp kami di sini… So. Then. Hence. Since. Finally. 

Kembali ke laman utama

Dah minum EFFENZEE Drinxtox ke belum?